Leuke, goede en positieve verhalen uit het veld
Door: Hans
Blijf op de hoogte en volg Hans
10 Februari 2011 | Indonesië, Batavia
Leuk om te samen met de WWF veld staf te werken aan het op papier zetten van de ervaringen. Zo hebben we nu beschreven hoe, door de hulp van WWF, de rechten van de locale bevolking worden erkend en tegelijkertijd de natuurbescherming wordt bevordert. Traditioneel beschermen de stammen op Papoea al hun leefgebieden. Doordat dit nu erkend gaat worden gaat het erkennen van rechten en natuurbescherming hand in hand. Door dit nu goed op papier te zetten kunnen we het ook beter uitleggen!
Of het verhaal van de locale vissers in het nationale park Wakatobi (Zuid-Oost Sulawesi) die doordat ze duurzaam zijn gaan vissen nu meer geld verdienen doordat ze betere kwaliteit leveren en daardoor hogere opbrengsten krijgen van het bedrijf dat hun vis koopt. De neergaande trend van minder vangst is ook verandert, er wordt nu weer meer en grotere vissen gevangen en de vis stock is toegenomen! Zo winnen toch alle partijen?
En wat van het verhaal dat de locale vrouwen in Wasur natuurpark (Zuid Papoea), die dankzij een boom die van natuur daar is (Kayu Putih) nu een eigen stabiel inkomen hebben! Dit mede dankzij het faciliterende werk van WWF. Het is ook nog eens een groen en fair product!
Naast de verhalen deze week ook nog aandacht moeten besteden aan de Nederlandse politiek over het duurzame hout inkoop beleid. Ondanks de bewijzen dat MTCC (een Maleisische certificaat) bij lange na niet voldoet aan de Nederlandse eisen was de regering toch van plan om het certificaat toch toe gelaten. Gelukkig heeft de tweede kamer besloten om geen beslissing te nemen tot de beroepsprocedure is afgehandeld (het heeft mij een aantal uren in de avonden gekost!). Als NGO coalitie hebben we van alles geprobeerd om de partijen ervan te overtuigen en hebben vooralsnog de harde bewijzen die we hebben aangedragen geholpen.