Olifanten, Orang Utans en andere dieren in Sabah,
Door: Hans
Blijf op de hoogte en volg Hans
19 Maart 2013 | Maleisië, Kota Kinabalu
Er zijn nu nog ongeveer 11,000 Orang utans op Sabah, een redelijk stabiele populatie, maar door de versnippering en de verkleining van hun leefgebied staat de populatie onder grote druk. Ook de ongeveer 2000 (grove schatting) olifanten vormen een relatief stabiele groep, maar de vergiftiging van 14 olifanten afgelopen januari en door het verlies van natuurlijk leefgebied staat deze populatie ook onder druk (ook de mens olifanten conflict en versnippering van het leefgebied dragen aan de problemen bij). Dus voor zowel de Orang utans en de Olifanten is het van levensbelang dat gebieden beschermd worden en weer met elkaar in verbinding komen! Ruimtelijke ordening, duurzaam beheer, Nationale parken en herstel van verbindingen zijn voorbeelden van interventies die wij toepassen.
De Sumatraanse neushoorn op Sabah vraagt andere interventies omdat er nog maar zo weinig zijn (waarschijnlijk minder dan 10) en proberen we ze weer bij elkaar te krijgen zodat ze zich kunnen voortplanten. Over de luipaarden weten we te weinig om iets te kunnen zeggen (maar waarschijnlijk minder dan 1000). Maar het feit dat ze gestroopt worden en het leefgebied aangetast wordt kan duiden dat ook deze populatie achteruit gaat. Van de banteng zijn er minder dan 5 groepen aanwezig (er wordt gejaagd op bantengs gejaagd voor het vlees). In ieder geval voor elk dier is het van belang dat leefgebieden in tact blijven en dat verbindingen hersteld worden tussen de leefgebieden. Met die interventies hebben alle diersoorten belang.
Alle diersoorten die ik hierboven heb benoemd komen voor in de bossen in het zuid/midden/oost Sabah. Alleen de Proboscis Aap (Neus aap of ook wel Monyet Belanda genoemd)komt ook in het westen voor.
De komende weken moeten we dit alles geïntegreerd krijgen zodat alle “neuzen” dezelfde kant op staan en we allemaal aan dezelfde doelen werken! Dat gaat in Maleisië niet automatisch!
Groet, Hans