Sporen Sumatraanse neushoorn gevonden op Kalimanta
Door: Hans
Blijf op de hoogte en volg Hans
02 April 2013 | Nederland, Zeist
Een team van het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft op het Indonesische deel van het eiland Borneo sporen gevonden van de zeer bedreigde Sumatraanse neushoorn.
Het is voor het eerst in meer dan twintig jaar dat verschillende aanwijzingen duiden op de aanwezigheid van neushoorns in Oost-Kalimantan. Er zijn ondermeer pootafdrukken gevonden, sporen in modderpoelen en krassen op boomstammen die veroorzaakt worden door het schuren van de hoorn. Ook zijn in de buurt meer dan twintig plantensoorten aangetroffen waarvan bekend is dat ze van belang zijn voor de voedselvoorziening van de Sumatraanse neushoorn. De aanwijzingen zijn bevestigd door neushoorndeskundigen van de Mulawarman Universiteit in de provinciehoofdstad Samarinda.
De Sumatraanse neushoorn is de kleinste van de vijf neushoornsoorten die er nog zijn. Deze soort, waarvan er naar schatting minder dan 200 zijn, heeft twee hoorns en hij heeft als enige haren op zijn huid. Deze neushoorn leeft op Sumatra en komt sporadisch voor in Sabah, in het noorden van Borneo. Belangrijkste oorzaken voor het verdwijnen van de Sumatraanse neushoorn zijn stroperij en versnippering van leefgebied.
Ik vond dit een erg leuk bericht. Ik had het al gehoord van onze eerdere surveys. Ik heb ruim 7 jaar op Oost Kalimantan gewoond en ook regelmatig in het bewuste gebied geweest. Helaas toen nooit de neushoorn gezien, wel de anekdotes gehoord, maar er werd verondersteld dat de neushoorn daar nu niet meer voorkomt! Gelukkig blijkt het tegenovergestelde waar!
Zie ook:
Groet, Hans
02 April 2013 - 12:00
Karin G.:
En nu maar hopen dat hij daar blijft en zich misschien nog wel vermeerderd en niet gejaagd wordt. -
02 April 2013 - 13:44
Margriet:
Hallo Hans,
ben weer terug van een droomreis in Costa Rica. Kan hierover alleen in superlatieven vertellen en dat wordt het zo nietszeggend. Nu je weer terug bent in Nederland kunnen we weleens wat uitwisselen (als je tijd hebt) In ieder geval, gefeliciteerd met dat goede nieuws over de neushoorn. Dan nu maar jacht maken op evt jagers!! is ook wel een spannend tijdverdrijf.
10 April 2013 - 13:28
Froukje:
Wat een goed nieuws! Hoop dat je een mooie bijdrage aan de bescherming van de Sumatraanse neushoorn kunt leveren. Succes!